2015. január 17., szombat

Egy francia bisztró az elegáns bécsi bazársoron

Beaulieu

A belváros szíve közepében áll egy klasszicista stílusú épület, a Palais Ferstel. Bejarata kettö is van, egyik a Freyungról, másik a Herrengasseból. Belül vagy 10 különböző kisebb-nagyobb boltocska bújik meg az üveggel borított belső árkádos térben. Van itt régi órásbolt, siki-miki cipőbolt, meg antikvitásbolt, fodrász, egy csodás csokoládéoázis, és egy sonka-oliva bár. Mind olyan elegánsan nemes üzletek. Pont, amilyen a márványborítású épülethez illik.


A Kunstforummal szembeni épület valaha az osztrák nemzeti bank részére épült bank, tőzsde, bazár és kávézó funkciókkal. Heinrich von Ferstel - aki a Votivkirchét tervezte és ezért nagyon felkapott volt akkoriban - kapott megbízást az épület megalkotására. Az épület ugyan 1860-ban elkészült, de sem tőzsdeként, sem bankként nem szolgált soha, mert mindkét intézmény máshova költözött még mielőtt használatba vehették volna. Nem úgy az alsó, mindenki által látogatható területek. Mind a mai napig elegáns üzletek sorakoznak a bazár részen és itt található a híres Café Central is. A fönti részeken jelenleg rendezvények, esküvők, fogadások, előadások kapnak helyt.
  
Néhány éve itt lakik Duna-tündért ábrázoló belső kúttal srégen szemben a francia Beaulieu. Egy egyszerű bisztró, és egyben friss árukat forgalmazó klasszikus fűszeres. 

Kint és bent thonet székek és kerek asztalok várják a betérőket. Meg egy óriási pult telis-tele sajttal, sonkával, egyéb felvágottal, makaronnal, pralinékkal, meg mi még úgy jólesően idegondolható a francia konyhából. Van, aki a sajt mellett egy-egy üveg borért, vagy pezsgőért, esetleg oliváért, teáért, évjáratos szardíniáért, vagy csak egy friss baguettért tér be. 
De egyre többen egyszerűen bisztrónak tekintik ezt a helyet. 


Nem is csoda, mert a konyhája igen jó! A kiszolgálás szintén. Ha nincs foglalva asztal, akkor sokszor a bárpultnál, a belső oszlop mögött kell várni, hogy esetleg felszabaduljon egy. 

Legutóbb - meg azelőtt is - bécsi(!) csigát ettem franciásan. Finom fokhagymás-petrezselymes vajban kisütve, friss baguettel egy jó chablis kíséretében. Merthogy csigahét volt. Meglepő módon Bécsben újra felkapták a csigát. A Monarchia alatt még csigapiac is volt a Peters Kirche mögötti utcában. Ott árulták csigaárus asszonyok ezt az osztrigahelyettesítő, nagy keresletnek örvendő állítólagos afrodiziákumot. 
Mikor először ettem, meggyanúsítottam őket, hogy ez a csiga biztos magyar. De nem. Van egy megszállott, aki Bécstől 20 kilométerre a szüleitől örökölt 400 éves gazdaságot csigafarmmá alakította. Szabadföldön csigát tenyészt. És ellátja velük az éttermeket. Meg föléleszti a hagyományokat. 

Na jó, de térjünk vissza a francia konyhához, mert itt azt viszik a javából! Van az étlapon osztriga és fekete kagyló kétfajta fehérboros lében, friss hal, vagy hallé, kacsamájpástétom cassis-zselével, meg bárányborda. Például. De itt is váltogatják az étlapot. És lehet kisebb étkeket is enni, ami csak úgy lecsúszik egy-két pohár francia bor, pezsgő, vagy egy habos ser mellett.
A desszertekről direkt nem írok. Túl jók.

Az egész lényege, hogy könnyed. Pedig ha az ember jobban odafigyel, meglátja, hogy mennyire komolyan veszik az igazi kulináriát meg a vendéglátást.
  


    
Beaulieu
Cím: 1010 Wien, Herrengasse 14, Ferstelpassage
Megközelíthető a Freyung vagy a  Herrengasse felől


Nyitva tartás: 
hétfőtól szombatig 10-23 óráig, vasárnap 10-18 óráig, ünnepnap zárva
Tel.: +43 1 532 11 03

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése