Beaulieu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBtcdq9TauqqZvrIBfAPnWTH1op52IS1c1hUms_xb3dH220TLgygUu2REK-lFx3Sl-msnv28ewXJURl6rGNqc0OSpmJgLVkC4wT3qsMe44tid__t-MUSRN_ni-3_dSsYAqc3kh36vt6xAz/s1600/FreyundPassagePalaisFerstel.jpg)
A Kunstforummal szembeni épület valaha az osztrák nemzeti bank részére épült bank, tőzsde, bazár és kávézó funkciókkal. Heinrich von Ferstel - aki a Votivkirchét tervezte és ezért nagyon felkapott volt akkoriban - kapott megbízást az épület megalkotására. Az épület ugyan 1860-ban elkészült, de sem tőzsdeként, sem bankként nem szolgált soha, mert mindkét intézmény máshova költözött még mielőtt használatba vehették volna. Nem úgy az alsó, mindenki által látogatható területek. Mind a mai napig elegáns üzletek sorakoznak a bazár részen és itt található a híres Café Central is. A fönti részeken jelenleg rendezvények, esküvők, fogadások, előadások kapnak helyt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2JBjqT7qLoCb0lb8Rl9Gxp8t5fJ3FDDxfpf6ytY0BbJHI5Tyo-VPGLZ9ljD6okgXai72_Dd4UKuumbdyfZH-DkFgpQjdDRKKAt55-HQRB7c_6beIdDDaI39RfJiQjEWvkCLX14vqkupFJ/s1600/Palais_Ferstel_Donaunixenbrunnen_Gesamt.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-epSZ964m40SOT9Ufgfm3_EchiNz_pVh8A8-5938lSQIVpQvJWSc68qVqjZWDpajda9ppoI5Svsv5qgKSnT3tlNnMV-WtAAVP975vsZi2jLscyZiwYkh7S3FEsYEDepJb0ogioSGwqmrY/s1600/WP_002782.jpg)
De egyre többen egyszerűen bisztrónak tekintik ezt a helyet.
Nem is csoda, mert a konyhája igen jó! A kiszolgálás szintén. Ha nincs foglalva asztal, akkor sokszor a bárpultnál, a belső oszlop mögött kell várni, hogy esetleg felszabaduljon egy.
Legutóbb - meg azelőtt is - bécsi(!) csigát ettem franciásan. Finom fokhagymás-petrezselymes vajban kisütve, friss baguettel egy jó chablis kíséretében. Merthogy csigahét volt. Meglepő módon Bécsben újra felkapták a csigát. A Monarchia alatt még csigapiac is volt a Peters Kirche mögötti utcában. Ott árulták csigaárus asszonyok ezt az osztrigahelyettesítő, nagy keresletnek örvendő állítólagos afrodiziákumot.
Mikor először ettem, meggyanúsítottam őket, hogy ez a csiga biztos magyar. De nem. Van egy megszállott, aki Bécstől 20 kilométerre a szüleitől örökölt 400 éves gazdaságot csigafarmmá alakította. Szabadföldön csigát tenyészt. És ellátja velük az éttermeket. Meg föléleszti a hagyományokat.
Na jó, de térjünk vissza a francia konyhához, mert itt azt viszik a javából! Van az étlapon osztriga és fekete kagyló kétfajta fehérboros lében, friss hal, vagy hallé, kacsamájpástétom cassis-zselével, meg bárányborda. Például. De itt is váltogatják az étlapot. És lehet kisebb étkeket is enni, ami csak úgy lecsúszik egy-két pohár francia bor, pezsgő, vagy egy habos ser mellett.
A desszertekről direkt nem írok. Túl jók.
Az egész lényege, hogy könnyed. Pedig ha az ember jobban odafigyel, meglátja, hogy mennyire komolyan veszik az igazi kulináriát meg a vendéglátást.
Beaulieu
Cím: 1010 Wien, Herrengasse 14, Ferstelpassage
Megközelíthető a Freyung vagy a Herrengasse felől
Nyitva tartás:
hétfőtól szombatig 10-23 óráig, vasárnap 10-18 óráig, ünnepnap zárva
Tel.: +43 1 532 11 03
Cím: 1010 Wien, Herrengasse 14, Ferstelpassage
Megközelíthető a Freyung vagy a Herrengasse felől
Nyitva tartás:
hétfőtól szombatig 10-23 óráig, vasárnap 10-18 óráig, ünnepnap zárva
Tel.: +43 1 532 11 03
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése