2015. január 9., péntek

Egy igazi bécsi vendéglő finom osztrák konyhával

GMOA Keller

Az Intercontinental mögötti utcában, nem messze a Stadparktól van ez az igazi hagyományos osztrák konyhát vivő étterem. Ha nem volna ennyire felkapott, azt mondanám, olyan kockás terítős kisvendéglő, de annál azért elegánsabb, ami az áraiban is tükröződik kicsit. 

A vendéglő az egyik legrégebbi múltra visszatekintő hely, aminek még magyar vonatkozásai is vannak. 
A Monarchia alatt Rudolf trónörökös adott itt titokban légyottot szerelmének, Mary Vetsera-nak, ezért volt a hely neve sokáig Zum Kronprinzen (a trónörököshöz).  Később, a múlt század 40-es éveitől kezdve a soproni Wetzer család vette át a vendéglőt. Míg fönt burgenlandi borokat szolgáltak fel és a birodalom népeinek konyháját ötvöző bécsi konyhát vittek, addig a pincében jazz klub működött. 


Elébb Andreas, majd annak testvére és végül unokahúga, a későbbi híres Grete Novak vezette a vendéglőt. Imádtak idejárni az emberek, de ő megválogatta, hogy kit enged be és kit nem. A volt osztrák kancellárnak egyszer bizony útját állta, mikor testőreivel ment volna be, mert nem voltak neki elég szimpatikusak. Az öreg Grete csak mikor Vraniczky bemutatkozott, enyhült meg, mondván "Jaj Franzl, rég volt már, amikor diákként jártál ide." Rend, fegyelem, sarkosság volt a főszabály ahhoz, hogy a csodás étkekhez hozzá lehessen jutni. Grete asszony nagyon ügyelt a jó modorra, egy csók nem csattanhatott el az éttermében.

2000-ben az akkor 21 éves Sebastian Laskowsky vette át a helyet és mind a mai napig ő viszi nem kevés sikerrel. 

Megtartotta a rég jól bevált finom fogásokat, az édes hagymával resztelt majoránnás májat, a magyar pörköltet (na jó, gulyásnak hívják) meg mondjuk a káposztás cvekedlit, de kiegészítette újdonságokkal is. Évszakonként cserélődik az étlap egyik fele. Tavasszal spárga van medvehagymával, nyáron friss saláták édesvízi halakkal, ősszel a tök tányéron való megjelenésének mindenfajta formáját ki lehet kóstolni. Novemberben libát kínálnak és nem marad le a véreshurka sem a mindig étlapon levő wiener Schnitzel és bécsi tányérhús mellől. Én a Tafelspitzsultzot (tafelspicc kocsonya) szeretem madársaláta ágyon, amihez friss lilahagyma karikákat adnak és meglocsolják ecettel, meg tökmagolajjal.

Ebben a tipikus bécsi vendéglőben ahogy kell olajozott a parkettás fapadló, kívülről zöldek az ablakkeretek és részben faborítású a fal, amely helyet ad a kabátakasztóknak. A vendéglő szíve a megújított söntés fémborítással, beépített pohármosóval. Mögötte helyezkedik el a hűtőfal a sör- és szódavízcsapokkal. De ez csak a hagyománytisztelet, mert hátul hipermodern a konyha és a borhűtő. Ja és a nagytermet díszítő rémes Nitsch festmény.

Három nagy terme vagy 30 asztallal esténként kétszer telik meg vendégekkel, elébb úgy fél 7 körül, majd 10 után ismét, amikor a közeli Akedemietheater, vagy a Konzerthaus éhes nézői térnek be. Söntése még a régi, ott csapolják a sört, vagy a hidegen gyöngyöző szódavizet a jófajta osztrák fehér borokhoz.


GMOA Keller 
Cím: Am Heumarkt 25
Telefon: +43 1 712 53 10 
Megközelíthető a U4-es metró Stadtpark megállójától gyalog 

Vasár- és ünnepnapokon zárva tart!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése