2015. január 9., péntek

Corbaci - mert itt jó elüldögélni

... mert itt jó elüldögélni


Nem kell ahhoz még csak jó kiállításnak se lennie, hogy az ember a Museumsquatier-ba menjen. Elég, ha a társaság éppen szomjazik és egy kellemes helyen szeretne eltölteni némi időt. 

300 évvel ezelőtt a bécsi városfalakon kívüli területen Johan Bernhard Fischer von Erlach az akkori német-római császár kérésére udvari lovardának tervezte ezt a ma múzeumokkal és kisebb előadótermekkel bőven ellátott területet. Ferenc Jóska és Sissi is gyakran látogatott ide lovazni, azután a Monarchia szétesése után elébb vásári kiállító terület lett, majd 1989 óta kultúrközpont.
A múzeumok előtt a belső udvarban nyáron óriási színes műanyag ágypadok hívogatnak 1-2-4-X embert beszélgetésre és némi itóka mellett az idő múlatására, télen meg igazi üvegházak épülnek a forraltbor szerelmeseinek.

Mindkét múzeum mellett van persze kávézó, de nekem mégis az a kedvencem, amelyiknél nemcsak a gyomor, de a szem is gyönyörködik. A belső udvarban, a jobbra eső épületszárnyban, kicsit a központtól arrébb található a Corbaci nevű hely csodálatos boltíves mennyezeti díszítésével. 
Maga a név állítólag a janicsárok által a hadseregben beöltött egyik feladat, a tábori konyha vezetése jelentésből, illetve a török leves szóból ered. Akárhogy is, a belső teret kávé nélkül is érdemes megtekinteni. 
Felül az isztambuli szeráj díszítését meghazudtoló kék-fehér csempedísz, alul meg tiszta modern. Szinte rideg.

De mégsem, mert amit ételben itt kínálnak, az igazán a szakács bátorságát dicséri. Bécs kultúrközepében török étterem?  Ahh, szó nem is lehet róla! Itt igazi bécsi kosztot adnak, pont olyan étkeket, amit az ember szívesen megeszik délután, ha kicsit éhes, vagy ha este ül ide be. 2-3 fajta szezonális leves, néhány saláta kacsamellszeletekkel, vagy heringgel. De étlapon az óriás tarkababsaláta juhsajttal, tökmagolajjal és paprikával, vagy egy felnyitott szardíniáskonzerv vajaskenyérrel és citrommal. Persze nem maradhat el a sült disznóhús pezsgős káposztával sem. 
És mégsem étterem ez, mert kiváló a sütifelhozatala - ami egy forgó üvegoszlopban kelleti magát -, és a kávé illetve sörszortimentje is. Így azután mégis átjön valami a török kávézók alapvető tulajdonságából, abból, hogy az emberek akár órákig is elidőznek benne....
(Ja, a legdrágább étel 14,5 €)

Café-Restaurat COBACI
Tel.: +43 664 7363 0036
Nyitva naponta 10-24 óráig
Megközelíthető a U2, U4, 49, 48A járatokkal, vagy a Ringről 3 perc sétával




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése