2015. augusztus 17., hétfő

Ínyenc meglepetés a gólyák városában


Rust (Ruszt),  a Fertőtó egyik legtündéribb települése. XVI-XVII. százai ódon kőházakkal, virágdíszes, csinos főtérrel és főleg sok gólyafészekkel. A fertőtavi borászok egyik központja, így sok pincészet és étterem is található benne. Bécsből kényelmesen egy óra az út, aminek második fele a burgenlandi szőlődombok között csalinkázik.
 
A ruszti főtér alsó nyúlványának bal első udvarházában lakik az Im Hofgassl.
 
Nagy kapun kell bemenni a zárt udvarig, ahol egy buja növényzetű kertben, fehér napernyők alatt, hortenzia és leanderbokrok között állnak az asztalok.
Neve és a helyszín mást sejtet, mint amit végül kap az ember. Merthogy elegánsra van terítve és nagyon figyelmes a kiszolgálás. A konyhát Michael Pilz vezeti, aki igen komolyan veszi a modern gasztronómiát. Szakmáját a legnevesebb sokcsillagos hotelek és éttermek konyháján tanulta. Felesége Sanrda, borászcsaládból származik, az ő reszortja a vendégek kiszolgálása, és a berendezés. Ez meg is látszik a tárgyak és az egész étterem berendezésének kedves, apró részletein.
 
Mint most már a legtöbb helyen, az egyik pincér biztos magyar, aki hamar ajánlja vagy Szigetiék egyik pezsgőjét, vagy egy könnyű nyári fröccsöt az após - Weingut Gabriel - helyi pincéjéből.

Minthogy tudják, hogy sokan a nyári szabadtéri játékok egyikére jönnek (Fertőmeggyes, vagy Szentmargitbánya), azt is figyelembe veszik, hogy legkésőbb fél kilenckor távoznak az emberek. A konyhán nagy tempóban készítik a friss környékbeli és tengeri alapanyagokból a finomságokat.


Mi egy nyáriasan könnyed, de a modern konyhaművészet jó néhány fogását felmutató vacsorát kaptunk, marinált rókagombákkal, tonhaltartárral avokádókérmen, fetőtavi fogassal és feketetésztás kalamárival. Még mindig összefut a nyál a számban, ha rágondolok.

Az árak ehhez igazodva felsőkategóriásak, de egy-egy kivételes alkalommal belefér.

Cím: 7071, Rust (Fertőtó) Rathausplatz 10.
Tel.: +43 2685 60763

(képek: saját)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése