2013. november 20., szerda

Miért pont Leopold?


Hát ezért.

Mert ez a kedvenc helyem. A Leopoldsberg.
Mármint, ahonnan a kép készült

Mert innen látszik az egész város, ahogy elfolyik mellette a Duna....


És látszik jobb idő esetén a schönbrunni kastély kertjében  álló Gloriett, az óriáskerék a Praterban, ami azért ilyen távlatból mégiscsak kicsinek tűnik. A szemétégető Hundertwasser által tervezett vidám kéményoszlopa, a Stephansdom gótikus tornya, a Karlskirche  a zöld kupolájával és fura oszlopaival és az AKH ( Allgemeines Krankenhaus) két komor kockaépülete. 




Meg a szőlőhegyek lankái és néhány Heuriger (termelői borkimérde, avagy kerti kocsma) a nagyobb fák árnyékában. 


Az egyikből jókedvű vendégsereg kissé
kapatos hangzavara is felhallatszik. 
Ilyenkor erős a kísértés, hogy az ember mihamarabb megtalálja az odavezető utat.






Meg a Donaustadt modern épületei, előtte a 70 es években épült Donauinsel-lel.
Ez egy mesterséges gát az új Dunánál, ami az évi rendszeres árvizekkor igen hatásosan védi meg a várost. És itt rendezik meg évente kora nyáron a legnagyobb ingyenes könnyűzenei fesztivált is, a Donauinselfest-et a maga 2-3 millió látogatójával.
Ha az ember körbejárja a kilátót és jó a szeme, akkor megláthatja  a Bécstől északra fekvő klosterneuburgi kolostort is.

A Leopoldsberg nyugis, ide csak az jön, aki tud róla.



A legtöbb turistabusz a szomszédos Kahlenbergen áll meg, ott ki van építve minden, mi turista szem-szájnak ingere (kilátópont, szuvenírbodega, kávézó, parkoló, stb.). De kocsival 5 perc, gyalog meg nem több, mint egy 40 perces könnyű sétával át lehet jönni onnan ide. 




Ide, ahol az  elhagyott  kolostor kőfalairól lenyűgöző a kilátás az egész városra.
A még majd megnézendő célpontokra, vagy a már látott, szép emlékekre.

Ki-ki döntse el aszerint, hogy mikor jár erre bécsi tartózkodása idején.


***********


No de hogy is jut ide fel az ember autó nélkül? Mégiscsak 425m magason vagyunk és bár a Nasenweg, ami Nussdorfból a hegy oldalán, mint egy orrnyergen vezet fel a kolostorig, egy a megközelítési lehetőségek közül, de igen fárasztó.

Fanatikus bringások és a hétvégi kirándulók persze ezt az utat preferálják.
Emellett a 38A jelű busznak is van a Leopoldsberg tetején egy megállója, amire vagy Grinzingben a villamos-, vagy az U4-es metró Heilegenstadt-i végállomásánál lehet felszállni.




Célszerű megnézni a buszmenetrendet, mert 30 perces időközökben indul és késő délután már egyáltalán nem jár a busz. Pedig akkor a legszebb a kilátás. Vagy este, a Dunát kijelölő fénysorral...


Heiligenstadtnál, ha soká indul a busz, pont meg lehet tekinteni - hacsak kívülről is - Bécs egyik első lakótelepét, a Karl Marx - Hofot.
A '20 as évek legvégén épült, 1382 lakással. Az akkori városvezetés nagyon fontosnak tartotta ezen közösségi bérlakások létesítését, amire igen büszkék is voltak, mert minden lakáshoz tartozott már WC és konyhai vízcsap, de fürödni még nem mindenki fürödhetett saját kádban.
A lakóházsor egyik boltíves átjárója, ami az óriási játszóteres, belső udvarra nyílik, pont a buszmegállóval szemben van.

Ugyanez a busz visz majd el a heurigerek fővárosába, Grinzingbe. De erről máskor majd.

1 megjegyzés: