2013. december 8., vasárnap

Puncsolunk? Glühwein (t)error

(felfrissítve és módosítva 2014 novemberében... a többi mint szokott, a régi)

Óriási tömegeket vonz főleg a hamar sötétedő délutánokon, estéken ez a színes fényekkel csalogató, dallamos, fahéjillatű forgatag. Bécsben több mint 700 éves hagyománya van a téli vásároknak, régebb óta rendezik őket, mint mióta karácsonyfát állítanak.
Ennek köszönhetően ilyenkor a várost ellepik az egyenbódék. A különböző turisztikai látványosságok tövében fölépülnek a kisebb-nagyobb vásárvárosok, körhinták és jászolok. Beindul a nagy Karácsony-menet. 





A belvárosban három is van, egy a Stephansdom előtt, egy a Freyung-nál és egy az Am Hof-on. Ezek közül a Freyung előtti tán a legemberibb az ún. Altwiener Weihnachtsmarkt, egy biopiaccal körítve. Kicsi és bár itt is van bőven "giccses csillogó"-áruda, valahogy mégsem lepi el teljesen a távol-keleti füstölő és táska árusok hada. Emellett itt helyben készül a pirított fahéjas mandula, rézüstben nagy fakanállal. Alig lehet ellenállni az illatának.


Az Am Hof-i - ami az egyik legrégebbinek számít - valamiért józanabb ennél, nemcsak karácsonyfadíszt és mézeskalácsot, de modern műtárgyakat is kínálnak. A tér belső végén a Radio Wien puncsstandja várja a jótékonykodásra és egy bögre meleg italra a műsorvezetőkkel élőben találkozni vágyókat. Ezen a piacon, pont a tér Grabenhez közeli sarkán áll az az alpesi Hüttére emlékeztető igen nagy egység, ahol a tepertős zsíros kenyértől kezdve a szárított vékony kolbászok, jófajta sonkák és sült húsok ínycsiklandozó illata, meg többfajta Bergkäse hívogat némi étel fogyasztásra. Mindehhez itt a sramli zene szól. 

A Stephansdom előtti fixen csak a turista hadak kiszolgálását célozta meg, szerintem oda ittlakó be nem teszi a lábát.



Idén először kis piacot ácsoltak a Michaelerplatzon is, a Hofburg belváros felé eső kijáratánál. Többször láttam készítés közben és nemrég ki is próbáltam: nagyon mű és rideg a fehér pozdorjabodékkal. Persze, értem én, a hideget szeretné szimbolizálni, ha már hideg nincs. És ideális helyre került, épp oda, ahol a turista hadak kilépnek a Sisi múzeum, vagy a Spanische Hofreitschule megtekintése után a valaha volt császári rezidenciából. Szóval lesz benne nézelődő dögivel, csak épp hangulata nincs. 








De lépjünk ki a Ring szorításából, hiszen a legnagyobb és Bécsre legjellemzőbb vásár a Rathaus előtti téren van. Az áruktól roskadozó bódék hada beér egészen a park fái alá, két főutcája csak úgy nyeli a hömpölygő embertömeget, akiktől estére már alig lehet odaférni az egyébként teljesen fölösleges árukig.
Ahogy a fenyőfát, az itt álló bódékat is vagy 2 hétig építették és hordták tele árukkal, de ezek legalább a hagyományos fabódék. 

A faragott angyalka, csillogó tyüttyömfütty, az átlátszó vödörbe zárt színes vattacukor együtt kelleti magát mindenféle kézművestermékkel, vágott kaviccsal, sállal-sapkával, mézes-kaláccsal, óriás-lufikkal, bármivel, amiről azt remélik, hogy vevőre talál.





Ja, és minden piac elengedhetetlen kelléke a gesztenye és sültkrumpli árus, aki 2.5-3.5 EUR között ad egy kis papírtölcsérnyi forró gesztenyét. 
Van itt körhinta nem is egy, meg ahogy a legtöbb piacon jászol, mindenféle élő vagy szobor állattal, és a 4 szimbolikus gyertya, merthogy mégiscsak ünnepre készülünk. 







Emellet van még turistacsalogató karácsonyi vásár a schönbrunni kastély sárga épületkarélya előtt - leginkább a busszal odaszállítottaknak -, a Savolyai Jenő nyári palotájaként épült Obere Belvedere felső kertjében, a Mária Terézia szobor körül a két  "- historisches" múzeum között, a Karlskirche fura oszlopai előtt, az altes AKH campuszaban és a Spittelbergen.


Míg az előbbieket főleg a turisták, addig az utóbbi néhányat inkább a helyiek látogatják. 
A Karlskirche előtti elég nagy területen helyezkedik el és kézműves és fair trade piacnak hirdeti magát, de sok benne a gyerekeknek szóló bolt, vagy körhinta,  játszótér is. Erről is és a Mária Terézia szobornál levőről is elmondható, hogy leginkább az ital- és ételárudák száma jelentős. 
Bár hívogató az ismeretlensége miatt, a Schilcherből készült forraltborral érdemes vigyázni, olyan savanyú, hogy még megemelt cukoradaggal is élvezhetetlen.

Üdítő kivételt képez a MuseumsQuartier belső udvarában kialakított vásár, mert egyelőre nem akar igazán vásár lenni. Végre! Itt csak majd az adventi időszakban lesz egy-két bódé felállítva, abban is inkább olyan termék, amit főleg fiatalok vennének meg. Helyette üvegházakra emlékeztető hosszú félcsövekben lehet hozzájutni az étel és italválasztékhoz jó kis rap és funcky zene kíséretében. Mindezt a két múzeum érdekesen megvilágított épületei előtt. 
És ha valaki épp csütörtökön jön ide, akkor még mindkét múzeumba be is mehet este 9-ig.


A Spittelberg-i, ami a Burggasse és a Siebensterngasse közötti három párhuzamos utca területén fekszik, kedvesen alternatív. Az utca apró boltjai  amúgy is egyedi termékeket forgalmaznak, amihez jön még néhány igazán jópofa tárggyal megrakott áruda. De mert eleve szűk a hely, hamar nagy lesz a tömeg, amit egy idő után a Glühwein és a puncs jószagú melege és lazító hatása sem tud ellensúlyozni.

Ha választani kéne, nekem évek óta az altes AKH - régi általános kórház - ma egyetemmé alakított épületének belső udvarában fölépített vásár a kedvencem. Itt a helyiek vannak többségben, a bódék a campus egymást keresztező utcái mentén sorakoznak, szellősebben, mint máshol. Van egy központi tér, amit U alakban vesznek körül a puncsstandok, sok magasított kerekasztallal, hogy a zsíros deszkát, sonkás kenyeret, raklett sajtot, vagy fánkot is meg lehessen enni kényelmesen. Merthogy a bögrének kell a másik kéz. 

A helyszín abból a szempontból is ideális, mert ha a társaság már nagyon átfázott és elege van az édes löttyből, akkor a salzburgi Stiegl sörgyár itt felépített sörfőzdéje, a Stiegl Bier Ambulanz kiváló helyszín a beszélgetés folytatására. Jó a ser,jól főznek és mindezt pénztárcát kímélő árak mellett teszik.   



A statisztikák szerint ötször annyi helyi lakos fordul meg ezeken a vásárokon, mint turista, évente összesen 3 millió ember.
De ezt szinte kizártnak tartom, mert szerintem egy helyi fixen csak mellé megy, a puncsstandig, az osztrák bortermelők legnagyobb örömére. Hát hiszen itt most hat hétig bármilyen lőrét el lehet főzni forraltbornak, tüzes-, málnás-, vagy almáspuncsnak 3.5-4.5 eurós + bögrebetét áron.

Ugyanakkor az a szokás, hogy a Karácsony előtti időszakban a barátok, ismerősök de a munkahelyi kollégák is alkalmat találnak egy puncsolásra, igazán kedves. Ilyenkor félreteszik a gondokat, a marakodást és 1-2 forró ital erejéig a közelgő ünnepekről, a várható finom étkekről és az élet folyásáról beszélgetnek.

Az egyetlen végzetes hiba viszont, amit az ember egy-egy ilyen puncsolás során elkövethet, hogy nem vesz fel kellően vastag talpú cipőt és a jeges aszfalton álldigálva mégiscsak eggyel többet iszik ebből a forró, édes italból. 


2013 és 2014

Karácsonyi vásárok listája Bécsben és Ausztria szerte


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése