2014. november 2., vasárnap

Határátkelő - áthúzva


- Kinder tojásokért és Milka csokiért jártunk ide, meg egyszer egy Hi-Fi tornyot is vettünk.
- Mi az a Hi-Fi torony? - kérdezte a tini.
- Hogyhogy mi? Olyan zenedoboz, amiben egybe van építve a rádió, a  kazettás magnó és esetleg még egy lemezjátszó is van a tetején. A menőbbekben két kazettás magnó is volt...- jött a megdöbbent válasz az egyik felnőttől.

- Mi az a kazettás magnó?
- Ez a gyerek nem tudja, hogy mi az a kazettás magnó ??? - nézett egymásra a két felnőtt szembesülve az idő - korukra tekintve nem megengedhető - múlásával.
- Ja tudom már, az aminek van A és B oldala és Karácsonykor arról szólnak a csengettyűs dalok...
A két idősebb romokban hevert és csak ennyit kérdezett egymástól:  "Tényleg ennyire öregek lennénk?"

Hát igen, 25 év alatt nagyon sok minden változik!



Ki ne emlékezne a szülői tiltásokra a határ előtt: "Most maradjatok egy kicsit csöndben, míg átérünk!" És ha nem tettünk volna eleget ennek, biztosan nem maradt el az erélyesebb felszólítás az első ülésekről. Igaz, még az akkori törvények szerint sem vétettünk semmi ellen, de mindig azon kellett izgulni, hogy épp mibe köt bele a határőr. Az "Útleveleket kérem!" után nem sokkal jött a "Szálljon ki és nyissa ki a csomagtartót!" felszólítás, meg a kötelező kérdések: "Hozott elvámolni valót?". És csak jó esetben úsztuk meg ennyivel. Volt, hogy el kellett kezdeni kipakolni a fullra megtömött kocsi hátsó felét, kinyitogatni a bőröndöket, hogy a vámőr bepillantást nyerhessen a bugyik és pólók közé. Vagy egyszerűen csak beletúrt a cseresznyészacskóba, ki tudja mit keresvén benne. Persze, amikor nagyapám kopjafáját hoztuk át Erdélyből a tetőcsomagtartón, mindannyian tudtuk, hogy bármi megtörténhet, még az is, hogy elveszik. És akkor, az akkoriban  jól bevált módszer, hogy néhány korondi csetreszt, vagy egy-két karton cigarettát felajánlunk, sem fog segíteni. Emlékszem, az egész család felszólítás nélküli néma csendben izgulta végig ezt a határátkelést. Tán nem vette észre, vagy mégis a cigik segítettek, de nem vették el. 
És ez a keleti határunk volt. Nyugat felé - ha az ember egyáltalán kijutott - még szigorúbban ellenőriztek. Mindig minden papírt tüzetesen átnéztek, előbb listákat böngésztek, később csak a rendszer dolgozott a bescannelés után néhány percig, hogy nagy nehezen megkapjuk a pecsétet. De ott fekszik a családi archívumban a Magyar Népköztársaság Belügyminiszterének régi címeres - még ötágú csillaggal - ellátott pecsétje, melyben nekem 9 éves koromban tiltotta meg a határátkelést, mondván félő, hogy végleg elhagyom az országot, vagyis disszidálok...

A határátlépésről így már gyerekként rögzült egyfajta rossz érzés, olyan gyomortájon jelentkező. Ezt az elmúlt rendszernek olyan jól sikerült belénk vernie, hogy nekem még most is néha eszembe jutnak Hegyeshalomnál - amikor már csak lelassítani kell, de megállni nem - a régi kérdések, az inzultusok.

Ez történt idén nyáron is, mikor megint a hátsó ülésen haladtam át egy határon. Jött a 'business class'-ról a felszólítás a 2 mellettem ülő tini felé: "Most maradjatok kicsit csöndben!" Öt szempár követte a határőrt, amint tüzetesen bevizsgálja az okiratokat, beazonosítja a kocsiban ülőket. Egy idő után egymásra néztünk az unokahúgommal és mindketten majd bebuktunk az ülés alá, de tudtuk, itt és most vigyázni kell. A "Jó utat!" elhangzása után viszont nem sokkal már az egész autó nevetett Zseni Károly főtörzsőrmester neve hallatán. 

Idén 25 éve, 1989-ben döntöttek végre úgy a politikusok, hogy megnyitják a határokat. Az események elég gyorsan követték egymást: páneurópai piknik, szögesdrótátvágás, menekültek a német követségen és októberben végül a berlini fal leomlása.

De még előtte, hogy a magyarok jóérzését növeljék 1988. január 1-tól az MSZMP javaslatára az Elnöki Tanács világútlevelet adott mindenkinek. Meg fejenként 60 dollár vásárlási jogot (3000 Ft-ért, hah micsoda árfolyamok voltak akkor). Több se kellett, mint egy jó kis szocialista ünnep, amikor otthon szabadnap, Ausztriában viszont munkanap volt. A legnagyobb ilyen jamboree-t abban az évben április 4-én ünnepelték, amikor másfél millió magyar járt az akkori Híradó szerint "kétnapos videó- és hűtőládafesztiválon Ausztriában". Utólagos statisztikák szerint abban az évben a nagyszülőkkel megpakolt trabik és zsigulik 210 ezer videomagnót és 45 ezer hűtőgépet hoztak be az országba. 



És a kocsisorok nemcsak a határátkelőnél kígyóztak órákig. Azon a vasárnapon az Erzsébet hídon 3 sávban tömött sorokban jöttek a hűtőkkel megpakolt autók. Igen impresszív látványt nyújtva a társadalmat épp leginkább foglalkoztató témában. Pont mint napjainkban - csak most esti képeket látni.

A határ másik oldaláról nézvést persze a helyzet bizonyos tekintetben pont ugyanígy festett, ott is nagyban dívott a bevásárlóturizmus, csak sógorék a tartós használati cikkek helyett szolgáltatásokat és élelmiszert jöttek át venni, nem is kis mennyiségben. Ki a fogát, ki a haját javíttatta rendszeresen Sopronban vagy Szombathelyen. Elég nagy volt a jövés-menés a határon.

A bécsi Collegium Hungarikum, a Balassi Intézet a határnyitás 25 éves évfordulója alkalmából egy igen élvezetes tárlatot készített, amit még december 12-ig meg lehet tekinteni. 

Az embert belépés után egy géppisztolyos fekvő kiskatona óriási fényképe fogadja, amint épp a szembelevőre céloz. Nem lehet kikerülni, sőt át kell haladni rajta - mármint a rolószerűen hosszanti csíkokra vágott képen -, hogy bejussunk ill. feljussunk a kiállítótérebe. Ott tárgyak és képek fogadnak, mind a 25 évvel ezelőtti létre emlékeztetve. A határátkelőnél várakozó kocsisorok, meg a Philips és Grundig dobozokkal a Mariahilferen baktatók fekete-fehér képei láthatóak. Két egymásra rakott tévé a zöld mintás tapétára hajazó festett fal előtt ontja magából a régi reklámokat. "Fabulon a bőre őre, ezt használja nyakra, főre és popóra", meg a Trapper farmer  és a Pécsi Kesztyű örök érvényű szlogenjeit lehet hallani. Alatta a német nyelvterület reklámjai futnak: a már akkor is 25 éves Prill mosogató- és Dash mosószerek reklámspotjai és az elmaradhatatlan, repülőből kiszálló nagy hajú néni, a Drei Wetter Taft reklámja. 



Persze vannak itt olyan kordokumentumok, mint az a bizonyos, politikusok kezét megjárt és nagyon sok képen megörökített óriási szögesdrótvágó olló, amit eddig csak a Museum Wienben lehetett látni. Meg korabeli karikatúrák a bécsi kiruccanásokról, mert már akkor sem csak vásárolni jártak ide a magyarok. Újságok, csokispapírok és sok-sok videó meg kép idézi azt a kort, visszajuttatva a nézelődőt kicsit a 80-as évek hangulatába. 

Pont jó rövidségűek az ORF riportjait, hogy az ember megálljon előttük és megnézze  az NDK-s menekültek határátkeléséről, vagy a Berlini fal leomlásáról szóló bejátszásokat. 

Én úgy érezem, ez a kiállítás inkább nekünk, magyaroknak szól, mert emlékekből talán tőlünk jött a több. De minthogy ez a 2 ország életében akkora jelentőségű esemény volt, Ausztriában mindig és mindenki csakis pozitívan emlékezik erre. Meg is lepődtem, hogy sok hivatalos beszéd után ez alkalommal megint lelkes szavakkal említették Magyarországot.

A megnyitót nagyon stílusosan szervezték, a beszédek után elmondták, hogy a magyarok - akik igen szeretnek ünnepelni - a 80-as években a szovjet pezsgőt, a Ϲоветское Игристое-jét - így, ciril felirattal - preferálták a nagy ünnepeken. És mivel ez a termék megint kapható, hát az habzott a poharakban.... a Márka Meggy és a Traubiszóda mellett. 

De mondhatom, buborékok nélkül is csak úgy tódultak az emlékek, a 'tényleg'-ek és 'emlékszel?'-ek a kiállítási tárgyak kapcsán igen jó hangulatot keltve. És as legjobb az volt, hogy mindenki tudta, ez az, amit magunk mögött hagytunk már végre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése